Odcinek drugi, w którym Autorka opowiada o swej ziemniaczanej namiętności, tropi kluchy po całej Polsce, aż trafia na Pomorze Zachodnie, do Instytutu Ziemniaka gdzie warzywo to jest traktowane z należytą powagą.

Z tego odcinka dowiesz się:

– że ziemniak jest młodzieniaszkiem na naszym stole,
– skąd słowo ‘ziemniak’ wzięło się w języku,
– co ziemniak miał wspólnego z towarzystwami charytatywnymi,
– jakie są moje ziemniaczane miłości i dlaczego moja babcia nie robi pierogów ruskich,
– jak ziemniak przez lata wyzwalał kreatywność w kucharkach i kucharzach,
– oraz czy udało się policzyć ile w kraju nad Wisłą jest właściwie kluch ziemniaczanych?

W drugiej części podcastu moim gościem jest Pani Agnieszka Przewodowska, kierownik oddziału naukowego Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Boninie (zwanego Instytutem Ziemniaka!).

Rozmawiamy m.in. o:

– tym dlaczego Pomorze Zachodnie ziemniakiem stoi,
– skąd wziąć przedwojennego ziemniaka,
– jakiego ziemniaka preferuje stolica a jakiego prowincja,
– jakie są typy ziemniaków,
– jak poprawnie gotować i przechowywać ziemniaki,
– i czym jest ziemniaczany Bank Genów!

Przydatne linki:

Zupa na Plantach
http://zupanaplantach.pl

Przepis na porowo-ziemniaczaną zupę Julii Child
http://juliachildsrecipes.com/soup/julia-childs-potato-leek-soup/

I strona fundacji Julii Child
https://juliachildfoundation.org

Wspaniała warszawska miejscówka czyli ‘Pyzy flaki gorące!’
https://www.facebook.com/Pyzy-Flaki-Gor%C4%85ce-1599688823629274/ 

Instytut Ziemniaka w Boninie
http://ziemniak-bonin.pl

Wódka Młody Ziemniak
http://www.polmos-siedlce.com.pl/site/produkty/wodki-czyste/mlody-ziemniak/

Comments (2)
  1. Swietny odcinek! Sama jestem fanka kartofli w kazdej postaci! Slazaczka z krwi i kosci, obecnie mieszkam w Belgi, gdzie kuchnia ziemniakiem stoi. Frytki to wiadomka, ale pokochalam tez stoemp, wyjatkowe purée ziemniaczano-innowarzywne. Jesli nie znasz, polecam stoemp ze szpinakiem czy marchewka. Dziekuje za wszpolne chwile razem!

    • Bardzo dziękuję za przemiły komentarz i opinię o odcinku 🙂 O stoemp słyszałam, ale nigdy nie robiłam, pora nadrobić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *