Odcinek pierwszy, w którym Autorka rozwodzi się nad wyjątkowością polskiego chleba, często przywołuje Jeffreya Hamelmana, tłumaczy czym się różni zaczyn od zakwasu
i odpowiada na nurtujące wielu pytanie o to czy chleby na drożdżach są nie bardzo.

Z tego odcinka dowiesz się:

– o znaczeniu chleba na przestrzeni dziejów, 
– o tym jak pachnie chleb mojego dzieciństwa,
– i jak pachnie chleb z dzieciństwa Jeffreya Hamelmana,
– co wyróżnia polski chleb,
– co wspólnego ma chleb z winem (wcale nie to co myślicie!),
– czym się różni zaczyn od zakwasu…
– i jak zrobić jedno i drugie?
– jakie są typy mąk i co oznaczają tajemnicze numerki na opakowaniach,
– czy gluten nas zabija,
– i po co w chlebie sól?

Przydatne linki:

Książka “Chleb” Jeffrey Hamelman
http://www.wydawnictwogaj.pl/chleb-jeffrey-hamelman

Zakwasowa mapa Polski
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1ffZxx2VsmVSTxxvDEFlOVcmXLGY&ll=52.88376037263173%2C19.86209180946446&z=4&fbclid=IwAR0zTX-lHALsyDGmBe1TukvKuRqQOP402DoaZSITuaiKLC-OoPvWLXFDPCo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *