Odcinek sentymentalny, w którym Autorka zabiera Was do swojej rodziny, na swoje wigilie lat minionych i dywaguje nad symboliką wigilijnego jedzenia.

Z tego odcinka dowiecie się:

– co ma pastorałka do wyobrażeń o świecie,
– jak rodzina wpłynęła na rozwój mojej kulinarnej zajawki,
– czy Wigilia jest świętem,
– dlaczego opłatek jest przaśny,
– kto robi szopkę z życzeń,
– czym jest kontrowersyjna zupa wigilijna,
– czego nie robi kapusta z grochem,
– kto by wolał pangę od karpia,
– co ma śledź do tatara,
– i jak rozpętać kulinarną wojnę? (u mnie Kielecki)

W drugiej części podcastu rozmawiam z Panią Krystyną Reinfuss-Janusz
z Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie.

Rozmawiamy m.in. o tym:

– jak grzyby nas łączą z zaświatami,
– co o nas mówi wigilijna zupa,
– zwłaszcza jak jest z piernika?
– co wigilijna ryba mówiła o zamożności,
– jaki jest sekret udanych Świąt,
– co miała wspólnego Wigilia z Andrzejkami,
– i jak wieczerza wigilijna ma się do promocji wegetarianizmu?

Tytułowej pastorałki posłuchacie m.in. tu:

https://www.youtube.com/watch?v=FPMZJdwNblM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *