Odcinek, w którym Autorka jedzie odwiedzić Pstrąga Ojcowskiego w jego naturalnym środowisku, a po drodze oddaje się rozważaniom o rybach, kuchni polskiej i handlowych obyczajach przedwojnia.

Z tego odcinka dowiesz się:

– cóż w dzwona posiekłszy?
– do czego był w kuchni Francuz a do czego Polak?
– jak uzyskać niebieską rybę?
– i PO CO?
– co gąszcz robił na talerzu?
– i po co rybie wódka?

W drugiej części podcastu rozmawiam z Agnieszką Sendor, która wraz z mamą Magdą Węgiel prowadzi hodowlę pstrąga potokowego w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego pod marką Pstrąg Ojcowski [klik].

Dowiecie się:

– czym różnią się pstrągi?
– co pstrąg łososiowy ma wspólnego z marchewką?
– po czym poznać przyduchę?
– gdzie nie kupicie Pstrąga Ojcowskiego i dlaczego?
– z kim minęłam się obok wędzarki (znany z TV!)?
– oraz czy hodowca pstrągów może mieć swoich hejterów?

Książki, o których wspominam w odcinku:

Stanisław Czerniecki “Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw”

Lucyna Ćwierczakiewiczowa “365 obiadów za 5 złotych”

Róża Makarewiczowa “Praktyczna kuchnia”

Elżbieta Kiewnarska “Jedz ryby”

Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – “Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *