Odcinek, w którym Autorka konfrontuje swoje wyobrażenia z rzeczywistością, świętuje rocznicę internetowej działalności i dyskutuje o oszukiwaniu zmysłów z profesorem Oxfordu.

Z tego odcinka dowiesz się:

– czym była literatura dla kucharek i co ma wspólnego z rozczarowaniem?
– jak wyobrażenia potrafią się rozminąć z rzeczywistością?
– co zmieniło się odkąd założyłam Zabawy Jedzeniem?
– jak ma się fasolka z puszki do rozmowy z Wojciechem Modestem Amaro?
– czy studentki Food Studies powinny mieć kolczyki w kształcie zupek chińskich?
– i czy bolid Formuły 1 dostałby gwiazdkę Michelin?

W drugiej, zdecydowanie bardziej merytorycznej części podcastu rozmawiam z Charlesem Spencem, profesorem Oxfordu oraz twórcą gastrofizyki czyli nauki łączącej psychologię i wiedzę o zmysłach.

Dowiecie się:

– czy Antynobel jest przeszkodą w naukowej karierze?
– jak dźwięk chipsa wpływa na jego smak,
– jak brzmi słodycz,
– dlaczego Estrella trzy miesiące po wakacjach smakuje tak kiepsko,
– kto i dlaczego serwuje frytki w kaloszu,
– czy biały, okrągły talerz to najlepsza możliwa zastawa,
– co szefowie kuchni sądzą o instagramie,
– kto pija błękitne frappucino,
– jak zmiana nazwy ryby wpływa na jej sprzedaż,
– co właściciele brytyjskich pubów przejęli od Hestona Blumenthala,
– czy smutne jedzenie w szpitalach to tylko polska domena,
– oraz jak wspomnienie dziecięcych zabaw nad brzegiem morza wpływa na smak ostryg?

Z profesorem Charlesem Spencem miałam okazję porozmawiać podczas Europejskiego Kongresu Gastronomicznego – bardzo za tę możliwość dziękuję!

Za pomoc w nagraniu tłumaczenia dziękuję Łukaszowi Wojtusikowi.

A zdjęcie, które ilustruje ten odcinek zrobiła mi dania kontra ania!

Książka mojego gościa to:
Charles Spence “Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu”

Wspominam też o powieści:
Maria Rodziewiczówna “Między ustami a brzegiem pucharu”

A mojego ebooka możecie ściągnąć stąd:
https://zabawyjedzeniem.pl/ebook/


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *