Odcinek, w którym Autorka ogląda dzieła sztuki na talerzu, próbuje tychże, a potem o nich dyskutuje i rozmyśla.

W tym odcinku usłyszysz:

* Igora Grzeszczuka, współtwórcę magazynu Food&Friends
http://www.foodandfriends.pl
* Filippo Saporito, szefa kuchni restauracji La Leggenda dei Fratti
http://www.laleggendadeifrati.it
* Michała Stężalskiego, szefa kuchni restauracji Szara Gęś
https://szarages.com
* Andreę Camastrę, szefa kuchni restauracji Senses
https://www.sensesrestaurant.pl/

A dowiesz się:

– co wspólnego ma Leonardo da Vinci z fine diningiem?
– jakie jest najbardziej znienawidzone przez artystów pytanie?
– po co w kuchni ograniczenia?
– co wspólnego ma autor Damy z Łasiczką z sałatką Caprese?
– czy Andrea Camastra inspiruje się malarstwem?
– ile zmysłów angażuje gotowanie?
– kto decyduje o tym, że dany kucharz jest artystą czy rzemieślnikiem?
– i co ma gotowanie do performensu?
– czy doświadczenia pomagają doświadczać?
– czy bita śmietana z zielonego groszku jest spoko czy nie?
– i jaką gałąź sztuki reprezentują ruskie pierogi?

A tu cytowany felieton Wojciecha Modesta Amaro:
https://zwierciadlo.pl/przepisy/kuchnia/atelier-amaro/gotowanie-jest-sztuka-ulotna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *