Odcinek, w którym Autorka słucha opowieści o kuchni Podlasia – pełnej ziemniaków, ziół i gościnności.

W tym odcinku moją rozmówczynią jest Joanna Jakubiuk – szefowa kuchni, propagatorka kuchni regionalnej, miłośniczka produktów lokalnych, mistrzyni pierogów, a do tego wszystkiego jeszcze autorka książki, w całości poświęconej ziemniakom!

Rozmawiamy m.in. o:
– co ma pyza do kartacza, a co do cepelina?
– czy farsz w klusce jest wskaźnikiem czasów?
– czy draniki to małe dranie?
– jak ma się puree do czekolady?
– gdzie wypić prababcię herbaty?
– kto ciągnie podlaski wózek wędliniarski?
– co to za sernik na drewnianych nogach?
– czy Podlasie oparło się sfastfoodowieniu polskiej rzeczywistości?
– co należy przedyskutować w przypadku sękacza?
– kiedy marcinek nie jest marcinkiem?
– i czy trzeba bać się Białegostoku…?


Tu znajdziecie Joannę: https://www.facebook.com/joanna.jakubiuk.7

Tu jej książkę: https://www.facebook.com/ziemniakjj


Wspominamy też m.in. o Darach Natury: https://darynatury.pl/

Boskich wędlinach od Ancypo: https://www.ancypo.pl/produkty/kumpiak-i-kindziuk-podlaski

i Cudownej Tatarskiej Jurcie: http://www.kruszyniany.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *