Prezent tak prosty, że trudno mówić o jego zrobieniu, mówimy raczej o skonstruowaniu! Podarek szybki i efektowny, orzechy można wykorzystać do owsianki, lodów, deserów, albo same zjeść łyżeczką – co kto lubi!

Po raz kolejny zachęcam do personalizacji – do orzechów można dodać skórkę z cytrusów, laskę cynamonu, rozmaryn, chilli… Co Wam w duszy gra! Ważne by orzechy były suche – wilgotne mogą łatwo się zepsuć.

SKŁADNIKI:

– garść orzechów (może być jeden rodzaj mogą być mieszane – migdały, włoskie, laskowe, nerkowce)
– miód (dobra proporcja to dwie łyżki miodu na łyżkę orzechów)
– ewentualne dodatki i przyprawy

Orzechy prażymy kilka minut na suchej patelni (pilnujemy, nie chcemy żeby zbrązowiały). Jeśli chcemy dodać chilli w proszku można to zrobić teraz. Orzechy wsypujemy do słoiczka, dodajemy ewentualne dodatki i zalewamy miodem.
Takie miód z orzechami spokojnie może stać do 4 tygodni i wszystko powinno być z nim ok. Jeśli chcemy przedłużyć jego żywotność możemy go zapasteryzować w gorącej wodzie – 15 minut wystarczy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *