Domowy dżem czy konfitura to idealny pomysł na jadalny prezent. Generalnie świetnie sprawdzą się wszelkie słodkie przetwory, ale nie ukrywajmy – o dżemach z truskawek czy malin wypadało pomyśleć trochę wcześniej 😉 A pyszne pomarańcze są łatwo dostępne w grudniu, konfiturę można zrobić nawet kilka dni przed samymi świętami!

W konfiturze pomarańczowej zakochałam się w Grecji. Nie jestem fanką dżemów i zazwyczaj ciężko mi zapałać do nich uczuciem. Pomarańczowe dżemy ze sklepu często są słodkim, rozczarowującym ulepkiem. Ta pomarańczowa konfitura nie jest jednak zbyt słodka – przełamana gorzkawą skórką ma fantastyczny smak, który równie dobrze pasuje do czekolady, twarogu jak i do żółtego sera czy pasztetu.

Cały proces warto rozłożyć na dwa (a nawet trzy dni). Pomarańcze długo gotowane w syropie nie potrzebują żadnych żelatyn czy zagęstników, pektyna sama czyni cuda.

SKŁADNIKI:
– 5 średnich pomarańczy
– 1 cytryna
– 4 szklanki cukru
– 6 szklanek wody

Dzień 1: Pomarańcze i cytryny (najlepiej bio) szorujemy szczoteczką i parzymy wrzątkiem. Ostrym nożykiem obieramy w miarę cienko skórki i kroimy je drobno. Pomarańcze i cytryny kroimy w plastry, a potem w szóstki lub ósemki. Pokrojone owoce i skórki zasypujemy cukrem, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc.

Dzień 2: Doprowadzamy miksturę do wrzenia, zmniejszamy ogień i pyrkamy ok. 3-4 godziny. Odstawiamy do wystudzenia i sprawdzamy konsystencję. Jeśli nas nie satysfakcjonuje możemy pogotwać jeszcze do 2 godzin na niewielkim ogniu.

Trik na sprawdzenie konsystencji: Bardzo trudno ocenić gęstość gorącej konfitury, bo jej konsystencja zmienia się z czasem (łatwo zrobić za gęstą!). By sprawdzić czy już jest ok można posłużyć się lodowatym talerzykiem. Talerzyk wkładamy do zamrażarki, wyciągamy po chwili i na zmrożony kładziemy łyżeczkę gorącej konfitury. Po sekundzie będziemy widzieć jaka będzie konsystencja po wystudzeniu.

Do słoiczków: Gdy konsystencja jest już optymalna zwiększamy ogień, doprowadzamy konfiturę do wrzenia i przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy ewentualne dodatki (patrz niżej). Jeśli ma być na prezent dobrze zapasteryzować – 20 minut wystarczy. Tak zabezpieczona smakuje wspaniale nawet otworzona rok później.

Dodatki: Luksusowy charakter naszej konfiturze zapewni dodatek likieru – na przykład łyżka Aperolu albo Cointreau wlana do małego słoiczka. Świetnym pomysłem jest też dorzucenie igieł rozmarynu – wspaniale przełamują smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *