Ciasto milionera to tradycyjne szkockie ciastko, które składa się z trzech obłędnych warstw – kruchego ciasta (czyli klasycznego shortbreada z ogromną zawartością masła), karmelu i grubej warstwy gorzkiej czekolady. To jeden z moich ukochanych deserów. Eksperymentowałam nieco w poszukiwaniu zdrowych alternatyw i tak powstał ten przepis – jest wegański, zdrowy i bez pieczenia, ale NIE UCIEKAJCIE! To naprawdę wyborny deser, który robi się w kilka minut!

SKŁADNIKI:

  • 150 g daktyli
  • 90 g migdałów
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Te proporcje wystarczą na niewielki pojemnik/foremkę (mój ma rozmiar 23×15 cm), jeśli chcecie zrobić większą blaszkę możecie podwoić liczbę składników. Warstwy deseru przygotowujemy etapami, po zrobieniu każdej części foremkę wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki.

Na dobry początek daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy je na ok. 15 minut.

KROK nr 1 – SPÓD

Migdały z łyżką oleju kokosowego i syropem klonowym blendujemy przez 2-3 minuty. Masę wyklepujemy w foremce i schładzamy ją w zamrażarce.

KROK nr 2 – KREM

Wymoczone i odsączone daktyle blendujemy z łyżką oleju kokosowego i łyżką masła orzechowego. Powstały krem wykładamy na schłodzony spód i znów chowamy całość do zamrażarki na ok. 15 minut.

KROK nr 3 – POLEWA

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku nad parą albo w kąpieli wodnej. Roztopioną rozsmarowujemy na kremie i – a jakże – znów chowamy do zamrażarki. Dobrze w niej przechowywać deser pomiędzy serwowaniem.

Kroić ostrym nożem na względnie kwadratowe kawałki.

SMACZNEGO!

Comments (2)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *