Ciasto milionera to tradycyjne szkockie ciastko, które składa się z trzech obłędnych warstw – kruchego ciasta (czyli klasycznego shortbreada z ogromną zawartością masła), karmelu i grubej warstwy gorzkiej czekolady. To jeden z moich ukochanych deserów. Eksperymentowałam nieco w poszukiwaniu zdrowych alternatyw i tak powstał ten przepis – jest wegański, zdrowy i bez pieczenia, ale NIE UCIEKAJCIE! To naprawdę wyborny deser, który robi się w kilka minut!

SKŁADNIKI:

  • 150 g daktyli
  • 90 g migdałów
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Te proporcje wystarczą na niewielki pojemnik/foremkę (mój ma rozmiar 23×15 cm), jeśli chcecie zrobić większą blaszkę możecie podwoić liczbę składników. Warstwy deseru przygotowujemy etapami, po zrobieniu każdej części foremkę wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki.

Na dobry początek daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy je na ok. 15 minut.

KROK nr 1 – SPÓD

Migdały z łyżką oleju kokosowego i syropem klonowym blendujemy przez 2-3 minuty. Masę wyklepujemy w foremce i schładzamy ją w zamrażarce.

KROK nr 2 – KREM

Wymoczone i odsączone daktyle blendujemy z łyżką oleju kokosowego i łyżką masła orzechowego. Powstały krem wykładamy na schłodzony spód i znów chowamy całość do zamrażarki na ok. 15 minut.

KROK nr 3 – POLEWA

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku nad parą albo w kąpieli wodnej. Roztopioną rozsmarowujemy na kremie i – a jakże – znów chowamy do zamrażarki. Dobrze w niej przechowywać deser pomiędzy serwowaniem.

Kroić ostrym nożem na względnie kwadratowe kawałki.

SMACZNEGO!

Comments (2)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *