Kraina otwartych kanapek, śledzia, czarnej kawy, wypieków z półfrancuskiego ciasta i kolebka kulinarnej, nordyckiej rewolucji. Kraj, do którego mam ogrom ciepłych uczuć – ze względu na historię, funkcjonowanie państwa, design, estetykę i parę innych rzeczy.
Dania!
Miałam ogromną przyjemność odwiedzić z mikrofonem ambasadę Królestwa Danii w Warszawie [KLIK!].
Zaprosiła mnie pracująca tam Magda Geńdźwiłł, wielka miłośniczka kulinariów, która opowiada w tym odcinku o jedzeniu i duńskiej codzienności.
W odcinku posłuchacie też mojej rozmowy z dwoma kucharzami – pracującym w Kopenhadze Mateuszem Sarnowskim (znanym jako Mati Pichci [KLIK!]) i kucharzem duńskiego ambasadora w Polsce Przemkiem Birkiem.
Dowiecie się z tego odcinka co i jak się w Danii je – w domach, restauracjach i na piknikach oraz jak wyglądają przyjęcia u ambasadora!
Za zaproszenie i możliwość realizacji tego odcinka bardzo dziękuję Ambasadzie Królestwa Danii!