Odcinek, w którym Autorka wznosi toast polską wódką
i rozważa (nie sama!) wieloraki wpływ, jaki miał i ma ten trunek na piękny kraj nad Wisłą.

Z tego odcinka dowiesz się:
– co ma wspólnego moja mama ze starożytnymi mędrcami?
– kto pierwszy napisał słowo “wódka” i co z tego wynika?
– co łączyło polską szlachtę z konkwistadorami podbijającymi Nowy Świat?
– jak na kruchość ciasta wpływa mocny alkohol?
– i czy wódka przystoi damie…

W drugiej części podcastu rozmawiam z Michałem Sobieszukiem – założycielem firmy “Eat Polska” (https://eatpolska.com), która zajmuje się organizowaniem wycieczek kulinarnych Food Tour, Beer Tour i Vodka Tour.

Rozmawiamy m.in. o tym:

– jak opowiadać o Polsce przez pryzmat wódki?
– kogo obchodzi czy pijemy alkohol przed pracą?
– czy wódka to będą nowe krafty?
– co wódką jest a co nią nie jest?
– czy na rynku wódki jest ferment?
– co ma wódka do demokracji?
– dlaczego wódka dla zagranicznych turystów bywa niedźwiedziem polarnym?
– co ekscytuje mieszkańców Skandynawii w polskich sklepach monopolowych?
– i od czego zależy smak Młodego Ziemniaka?

Polecany artykuł z Forbesa:

Andrzej Fedorowicz – “Rzeczpospolita gorzelniana. Historia produkcji alkoholu w Polsce”
https://www.forbes.pl/przywodztwo/historia-produkcji-alkoholu-w-polsce/653zwcn

Książka, o której wspominam:

Aleksander Baron, Łukasz Klesyk – “Między wódką a zakąską”
http://pascal.pl/miedzy-wodka-a-zakaska,10,6613.html#


A piosenka, której fragment usłyszeliście w podcaście to oczywiście:

Kult “Wódka”
http://www.youtube.com/watch?v=wU2Y1k26YmU

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *