Grudzień pachnie mi pomarańczami i czekoladą. Te świąteczne aromaty stały się pretekstem do odcinka o słodkich przysmakach. Będzie o fascynującej historii czekolady, o jej fenomenie, wreszcie – o pralinkach i pomadkach.
W drugiej części posłuchacie o wyjątkowej książce, która ukazała się na polskim rynku i jest na dobrej drodze by stać się biblią rodzimego ciastkarstwa.
Partnerem tego odcinka są pyszne praliny Edle Tropfen in Nuss: [KLIK!]
Z tego odcinka dowiecie się:
- co kuszącego jest w połączeniu czekolady i pomarańczy,
- ile kakaowca miał w skarbcu Montezuma,
- kto wypromował czekoladę na europejskich dworach,
- czy czekoladowy napój był grzeszny i diabelski,
- jak rewolucja przemysłowa wpłynęła na świat słodyczy,
- i czym się różnią czekoladki, pralinki i pomadki?
W drugiej części odcinka moimi gośćmi są Albert Judycki i Jacek Malarski z cukierni Lukullus, którzy opowiadają o pracy nad niezwykłą książką, którą stworzyli “Lukullus. Nowe ciastkarstwo” [KLIK!]. Rozmawiamy m.in. o:
- tym czy ciastkarstwo to sztuka czy rzemiosło,
- mrocznych czasach, w których zajmowanie się jedzeniem nie było sexy,
- prowadzeniu miejsca z tradycją,
- warszawskich korzeniach i paryskich inspiracjach Lukullusa,
- dzieleniu się wiedzą,
- cukierniczej edukacji,
- tym jak się tworzy biblię ciastkarstwa!
Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem