Grudzień pachnie mi pomarańczami i czekoladą. Te świąteczne aromaty stały się pretekstem do odcinka o słodkich przysmakach. Będzie o fascynującej historii czekolady, o jej fenomenie, wreszcie – o pralinkach i pomadkach.
W drugiej części posłuchacie o wyjątkowej książce, która ukazała się na polskim rynku i jest na dobrej drodze by stać się biblią rodzimego ciastkarstwa.

Partnerem tego odcinka są pyszne praliny Edle Tropfen in Nuss: [KLIK!]

Z tego odcinka dowiecie się:

  • co kuszącego jest w połączeniu czekolady i pomarańczy,
  • ile kakaowca miał w skarbcu Montezuma,
  • kto wypromował czekoladę na europejskich dworach,
  • czy czekoladowy napój był grzeszny i diabelski,
  • jak rewolucja przemysłowa wpłynęła na świat słodyczy,
  • i czym się różnią czekoladki, pralinki i pomadki?

W drugiej części odcinka moimi gośćmi są Albert Judycki i Jacek Malarski z cukierni Lukullus, którzy opowiadają o pracy nad niezwykłą książką, którą stworzyli “Lukullus. Nowe ciastkarstwo” [KLIK!]. Rozmawiamy m.in. o:

  • tym czy ciastkarstwo to sztuka czy rzemiosło,
  • mrocznych czasach, w których zajmowanie się jedzeniem nie było sexy,
  • prowadzeniu miejsca z tradycją,
  • warszawskich korzeniach i paryskich inspiracjach Lukullusa,
  • dzieleniu się wiedzą,
  • cukierniczej edukacji,
  • tym jak się tworzy biblię ciastkarstwa!

Tego odcinka i innych nie byłyby gdyby nie moi Patroni i Patronki. Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
Jeśli chcesz do nich dołączyć możesz to zrobić tutaj: www.patronite.pl/zabawyjedzeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *