Odcinek wakacyjny, a w roli głównej prawdziwy symbol wakacji – lody!
Kręcone, włoskie, ze zboczy Etny, z archaicznych maszynek, ze sklepu, z rzemieślniczej lodziarni.
W wafelku, w pudełku, z precelkami i smugami karmelu.
Uwielbiane pod każdą szerokością geograficzną!
Z tego odcinka dowiecie się:
– jakie lody zajadał Neron,
– co wspólnego z lodami ma Etna,
– i co sprawiło, że Włosi zostali lodowymi mistrzami,
– jakie lody jadano na dworach,
– kto otworzył pierwszą lodziarnię,
– czy wafelek był dziełem przypadku,
– co w PRL-u powstawało z ulepu i żelatyny,
– czy lody Ekipy mnie rozczarowały,
– skąd są lody Häagen-Dazs,
– czy Ben&Jerry są parą,
– i czy ktoś jeszcze pamięta LULKA?
W drugiej części podcastu rozmawiam z Tomaszem Uchaniukiem i Krzysztof Raszke z Lodowej Huty [KLIK!] – opowiadają mi o rzucaniu korpo, codzienności rzemieślniczej lodziarni i tajnikach lodów pistacjowych!
Garść źródeł:
- Maguelonne Toussaint-Samat “Historia naturalna i moralna jedzenia”
- Elena Kostioukovitch “Sekrety włoskiej kuchni”
- https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,139801,20071416,historia-lodow-w-polsce,,3.html?disableRedirects=true
- https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,80530,23592510,lody-zaangazowane-politycznie-jak-dwoch-hipisow-stworzylo-slynna.html
- http://biznes.onet.pl/wiadomosci/zywnosc/haeagen-dazs-jak-emigrant-z-polski-zbudowal-lodowa-potege/6hsq2p
TEN ODCINEK NIE POWSTAŁBY GDYBY NIE MOI WSPANIALI PATRONI! Dziękuję Wam z całego serca!
Jeśli Wy chcecie wesprzeć mnie na Patronite możecie zrobić to tutaj: patronite.pl/zabawyjedzeniem
A mój program w radiu TOK FM znajdziecie tu: https://audycje.tokfm.pl/audycja/433,TOK360-Od-kuchni, możecie go słuchać na antenie ok. 18:20 🙂